Fűszerek világa-világ fűszerei konferencia


World of Spices – Spices of the World - tudományos konferencia

Időpont: 2023.04.22. 9 óra 
Helyszín: Szent Antal Népház, 5502 Gyomaendrőd, Blaha Lujza u. 21.

BARTHA Elek (DE BTK rektorhelyettes) konferencia elnök köszöntője
TOLDI Balázs Gyomaendrőd város polgármesterének köszöntője

1.KATÓ Péter (ELTE): Fűszerek, kereskedelem és luxus a Római Birodalomban - Spices, trade and luxury in the Roman Empire
2.DEZSŐ Csaba (ELTE): Pán: egy fűszeres pszichostimuláns Dél-Ázsiából - Pan: a spicy stimulant from South Asia
3.EFILINA Kissiya (DE BTK Doktori Iskola): Maluku: Szegfűszeg és szerecsendió a világ fűszerkereskedelmében - Maluku: Clove and Nutmeg in Trade Spices in The World
4.FERENCZI Roland (MTA Keleti Gyűjtemény): Gasztronómia az ókori Dél-Indiában - Gastronomy in ancient South India
5.LIU Meng (DE BTK Doktori Iskola): Kínai fűszerek és a kínaiak kulturális emlékezete Magyarországon: a fűszerek, mint a kulturális emlékezet szimbólumai - Chinese spices and the cultural memory of the Chinese in Hungary: spices as symbols of cultural memory
6.NAGY Éva (DE BTK Néprajzi Tanszék): A gasztronómia aranykorának fűszerei Magyarországon - Spices of the Golden Age of Gastronomy in Hungary
7.ZHAO Chuanbing (TFSU/DE BTK Konfuciusz Intézet): Fűszerek az ókori Kínában, a kínai karakterek tükrében - Spices in Ancient China mirrored in Chinese Characters
8.ZOLTAI Alexandra (SZTE Konfuciusz Intézet): Boodog, hagyományos mongol fogás - Boodog, the traditional Mongolian food
9.FORISEK Péter (DE Tanárképzési Központ): Panis militaris. Mit ettek a római katonák? - Panis militaris. What did Roman soldiers eat?
10.PUSZTAI Gábor (DE BTK Néderlandisztika Tanszék): A holland fűszerkereskedelem a 16-18. században The Dutch spice trade in the 16th-18th centuries
11.HELLER Zsolt: A Kárpát-medencei zsidó gasztronómiáról - About Jewish gastronomy in the Carpathian Basin
12.CUI Xianjun (TFSU/UD) & CSONTOS Pál (DE/UD): Zárszó - Closing remarks